|
Stypendia oraz kredyt studencki a poręczenie (120909) |
|
|
Zapoznałem się z informacją umieszczoną w tym miejscu Kredyty i pożyczki studenckie - Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Przemyślu jednak wciąż mam kilka pytań.
1. W jaki sposób liczony jest dochód na osobę w rodzinie? W moim wypadku sytuacja przedstawia się następująco - matka pobiera emeryturę, zaś ojciec jest pozbawiony władzy rodzicielskiej i płaci na mnie (a raczej fundusz alimentacyjny) alimenty. Ponadto mam dwóch pełnoletnich braci w wieku 40+ (jeden z nich otrzymuje rentę, a drugi założył własną rodzinę). Dochody których z ww. osób należy uwzględnić?
2. W wypadku wyrażenia chęci otrzymania poręczenia przez Bank Gospodarstwa Krajowego bank wciąż wymagał będzie poręczenia od osoby prywatnej? Raczej na poręczenie BGK w wysokości 100% nie miałbym co liczyć, ale 70% jak najbardziej. Jakiej wysokości (mniej-więcej, gdyż doskonale rozumiem, że podanie konkretnej kwoty, to kwestia banku i stawianych przez nich warunków) dochody musiałby otrzymywać ten poręczyciel, by mógł zostać uwzględniony?
3. Jeśli zaś chodzi o stypendia socjalne (np. na PWr), to jak przedstawia się wyliczanie dochodu? Dochód pełnoletniego rodzeństwa musi być brany pod uwagę nawet jeśli nie żyje ono na wspólnym "garnuszku"? Co z ojcem w takiej sytuacji? (więcej...) |
|
|
kredyt studencki (michna) |
|
|
moja siostra podczas okresu swoich studiow brala kredyty studenckie. musi zaczac je splacac od momentu skonczenia studiow. skonczyla studia a jej kredyt urosl do 25 tysiecy zlotych. czy mozna pisac petycje ktora umozliwilaby odroczenie platnosci do momentu az znajdzie prace. moze istnieje jakas mozliwosc umozenia czesci dlugu? jest w bardzo ciezkiej sytuacji finansowej i bedzie miala ogromne problemy zeby splacic ten kredyt. ma ktos moze jakies informacje? (więcej...) |

|
|
|